ΜΑΝΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, ΒΕΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Θα αφήνατε ποτέ ένα μικρό παιδί να τριγυρνά μόνο του σε μία λεωφόρο; Θα δίνατε τη συγκατάθεσή σας να μπει σε ένα κλαμπ για ενηλίκους; Θα συμφωνούσατε να τρώει τρεις σοκολάτες κάθε μέρα; Πιθανότατα η απάντηση σε όλες τις παραπάνω «ρητορικές» ερωτήσεις να ήταν κατηγορηματικά «όχι», μια και όλοι γνωρίζουμε ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δε θεωρείται παιδαγωγικά αλλά και «ηθικά» σωστή. Πρόκειται για κανόνες απαράβατους! Ή μήπως όχι…;
Σε ποιο βαθμό τηρούμε τους ίδιους κανόνες όταν πρόκειται για τη χρήση του διαδικτύου; Και πόσο διαφορετικές είναι οι συνέπειες όταν… Επιτρέπουμε στο μικρό παιδί μας να «τριγυρνά» μόνο του στα μονοπάτια του διαδικτύου; Όταν παίζει διαδικτυακά παιχνίδια που δεν ανταποκρίνονται στη χρονολογική του ηλικία; Ή όταν σερφάρει για ώρες στο διαδίκτυο; Τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά δεν υπάρχει καμία διαφορά!
Ο κόσμος του διαδικτύου είναι ωφέλιμος αλλά και επικίνδυνος… Είναι κάτι σαν το μαχαίρι: ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια κάποιου που δε γνωρίζει πώς να το χρησιμοποιεί ή το χρησιμοποιεί με κακούς σκοπούς.
Το βιβλίο «αφύπνισης» που κρατάτε στα χέρια σας έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους γονείς πρακτικά αλλά και ψυχολογικά στη χρήση του διαδικτύου, τόσο από τους ίδιους όσο και από τα παιδιά τους, μέσα από το πρίσμα της τεχνογνωσίας αλλά και της συναισθηματικής αυτοεπίγνωσης.